Menu

Sveriges herrlandslag i fotboll

 

Fotboll har blivit något av en nationalsport för svenskarna. Även om ishockeyn har firat större internationella triumfer när det kommer till vinster och titlar är det ändå fotbollen som kontinuerligt lockar fler tittare och som har betydligt fler spelare i alla åldrar. Det gör förstås också att intresset för fotboll på elitnivå är stort. Inget lag representerar den svenska elitfotbollen mer än det svenska herrlandslaget i fotboll. Det har länge varit ett av våra mest folkkära landslag – och under årtionden har de gett oss några riktigt stora idrottsögonblick. Här är några stunder som vi minns mer än andra.


1950-talet var ett stort årtionde i det svenska herrlandslagets historia. Faktum är att det gav sverige1950oss fler titlar än något annat årtionde genom tiderna. Redan två år tidigare – 1948 – hade Sverige vunnit sin första och hittills enda titel på seniornivå. Då lyckades de nämligen ta hem OS i London och visade omvärlden att de var att räkna med i internationella fotbollssammanhang. 1950 var sedan året som Sverige åkte till VM i Brasilien och imponerande stort. Med en tredjeplats hade Sverige definitivt cementerat sin plats i fotbollstoppen.

Den allra största framgången i VM-sammanhang skulle dock komma 1958. Då hade Sverige fått äran att arrangera VM runt om i landet och visade direkt att de ville vara med och slåss om slutsegern. Det enda laget som kunde hota Sverige var Brasilien som hade det 17-åriga underbarnet Pelé i laget. I finalen var det också hemmanationen och brassarna som möttes. Till slut gick Brasilien segrande ur striden och Sverige fick nöja sig med ett silver, men det var ändå något att vara stolt över för alla svenskar.

Det skulle dröja till 1994 innan vi fick uppleva en liknande framgång igen. Då var det VM i USA som stod på schemat och Sverige överraskade alla kritiker. Efter ett övertygande gruppspel och segrar mot Saudiarabien och Rumänien i slutspelet tog det till slut stopp mot Brasilien (igen), men efter seger mot Bulgarien i bronsmatchen åkte det svenska laget ändå hem som hjältar. VM-sommaren 1994 har därmed gått till historien som ett av de stora sportögonblicken i svensk idrottshistoria.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram