Menu

Zlatan Ibrahimovic

 

Ingen svensk fotbollsspelare har haft ett lika stort internationellt genomslag som Zlatan Ibrahimovic. Visst hade vi duktiga spelare i Serie A i mitten av 1900-talet – där Gunnar Nordahl och Niels Liedholm brukar nämnas som störst – men det var i ett tidevarv som innebar att fotbollen var en betydligt mindre företeelse. På senare tid lär det vara stjärnor som Fredrik Ljungberg och Henrik Larsson som kan konkurrera med Zlatan, men inte heller de kan mäta sig i fråga om status. Zlatan Ibrahimovic är kort sagt en unik spelare och personlighet som under över 15 år har engagerat fotbollsintresserade svenskar.

533px-manchester_united_v_zorya_luhansk_september_2016_08_-_zlatan_ibrahimovic_editedIbrahimovic kom fram i Malmö FF i slutet av 1990-talet. Då var MFF – numera en stormakt i svensk fotboll – på rejäl dekis och spelade i andradivisionen. Ändå visade Zlatan att det fanns framtidshopp för klubben och laget tog också steget upp under Zlatans tid. När Malmö sedan sålde Zlatan fick de många sköna miljoner som investerades i laget. Zlatan tog nämligen klivet till Ajax där han snabbt satte ett stort avtryck. Med flera drömmål och fina prestationer visade han att han hade vad som krävdes för att klara sig i proffsfotbollen. Snart skulle också flera större klubbar i Europa visa intresse för supertalangen.

Det blev till slut Juventus som drog det längsta strået. Där hade Zlatan ett par framgångsrika år och blev mästare med laget innan Juventus drogs med i skandalen med upplagda matcher. Det fick Zlatan att byta lag till de båda Milano-klubbarna i tur och ordning – först Inter, sedan Milan. Han hann också med en sejour i Barcelona och vann La Liga.

2012 påbörjades ett nytt kapitel i Zlatans karriär. Då pungade den franska storklubben Paris Saint Germain ut en ansenlig summa för att få möta Zlatans höga lönekrav. Zlatan tillbringade fyra framgångsrika säsonger i Paris innan han 2016 valde storklubben Manchester United. Det innebär att Ibrahimovic har spelat i de största europeiska ligorna – och tanken är nu att hans segertåg med titlar ska fortsätta. För svenskar räcker det med att luta sig tillbaka i sina soffor och njuta av Sveriges bäste spelare medan han ännu är aktiv.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

pinstagram